-مساله مهم تفکیک جنسیتی یکی از نیاز های امروز جوامع بشری است. بسیاری از کشور های پیشرفته، بعد از به هدر رفتن نیروی جوان خود، تفکیک جنسیتی را در دستور کار خود قرار داده و خیلی از آن ها تجربه کشور های دیگر را مد نظر قرار داده و قبل از درگیر شدن با معظل اختلاط، به تفکیک جنسیتی روی آورده اند.
موفقیت اجتماع در گرو موفق بودن افرادِ آن است. برای موفق بودنِ هر فرد، نیز لوازمی باید موجود باشد تا فرد بتواند، با به فعلیت رساندن استعدادهای خود به یک فرد موثر تبدیل شده و جامعه به پیش حرکت کند.
یکی از مهمترین لوازم موفقیت در فرد، سالم بودن از نظر روان است، که معمولا به آن بهداشت روان گفته میشود. چگونه شخص برای کسب این مهم حرکت کند، تا به عنوان یک فرد موفق، پیش برنده جامعه شود، باید در مورد آن صحبت شود.
داشتن یک آرامش نسبی، در تشکیل ارکانِ، سلامت روان، نقش بسزایی دارد. لذا وقتی یک فرد نتواند به آن آرامش دست پیدا کند، از نظر روانی نیز تعادل کافی نداشته، یا به موفقیت نرسیده و یا خیلی دیر و با هزینه های هنگفت به این مهم خواهد رسید. نتیجه این هزینه ها و نرسیدن ها عقب ماندگی اجتماع را به همراه خواهد داشت. دربین صدها عامل برهم زننده آرامش، کوفتگی های جنسی بیشتر خود را نشان میدهد. درگیر شدن ذهن با مسائل مختلف جنسی، شخص را از پرداختن به اصول مهم موفقیت باز میدارد. به عنوان مثال در مجامع علمی و حتی کاری، اختلاط زن و مرد باعث بهم ریختگی روان افراد شده و نتایج مطلوب، از حضور افراد در این فضاها گرفته نشده و ما شاهد عقب ماندگی، تحمیل هزینه و نهایتا دچار سردگرمی هایِ بدون راه حل خواهیم شد.
برخی از عوارض های اختلاط زن و مرد
1- مختلط بودن، دردی بی درمان
همانطور که جسم ها در معرض خطرات بیماری هستند، روح و روان نیز در صورت عدم مراقبت، آسیب خواهد دید. در نتیجه همانگونه که برای درمان جسم تلاش میکنیم، برای بیماری های روانی نیز باید چاره ای اندیشه کرد. البته درمان روح و روان بسیار مهم تر از جسم است زیرا روانِ سالم، توان درمانِ جسم را داشته، ولی جسم سالم هیچگاه نتوانسته روان بیمار را درمان کند. البته ناگفته نماند همیشه پیشگری بهتر از درمان است.
یکی از دردهای روانی، بیماری هایی است که در اثر مدیریت نکردن مسائل جنسیتی، دامن گیر فرد میشود. کنترل نکردن نگاه و بها ندادن به امور مربوط به محرم و نامحرم دروازه ورود ویروس های مهلک، به بدنه روان انسان است، پیشگری از این آسیبِ زهرآلود در متون دینی ما بسیار سفارش شده است. لذا پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله) میفرمایند:
«باعِدُوا بین انفاسِ الرّجالِ و النساءِ فانهُ اذا كانت المعاینةِ واللقاءِ كان الدّاءِ الّذی لا دواء له [1]
بین مردان و زنان نامحرم جدایی ایجاد كنید [تا با هم برخورد و تماس نداشته باشند]؛ زیرا هنگامی كه آنان رو در روی یكدیگر قرار گرفتند و با هم رفت و آمد داشتند، جامعه به دردی مبتلا خواهد شد كه درمان نخواهد داشت.»
2- اختلاط و هزینه های سنگین
فرصت انسان برای تحصیل و رسیدن به موفقیت محدود است، دوران جوانی بهترین زمان برای پیشرفت بوده و نباید به امور بیهوده صرف شود. دختر یا پسر جوانی که با یک پوشش مناسب و ساده در بین همجنس های خود ظاهر میشود، وقتی بداند در محیطی وارد شده که جنس مخالف نیز حضور دارد برای محافظت از شئون اجتماعی خود هم که شده، فطرتا تلاش های خود را برای، بهتر ظاهر شدن شروع نموده و علاوه بر اینکه هزینه مالی، برای تعویض پوشش ها و تکراری نبودن را به جان میخرد، ذهن خود را نیز درگیر این مسائل جزئی کرده و زمان زیادی را برای مطلوب واقع شدن صرف خواهد کرد. و چه زیان بار است این نوع وقت تلف کردن ها که به قول فرمایش وجود مقدس امیرالمومنین علی (علیه السلام) که فرمودند: «خوش به حال کسی که به کار بندد همت خود را به آنچه به کارش میآید و تلاش کند برای رستگاریاش.»[2]
3- تنوع طلبی و ستیزه جویی فرزند اختلاط
روزانه در شرائط مختلف، با چندین نفر جنس مخالف، با ظاهر و پوشش های متفاوت، برخورد داشتن، باعث حریص شدن، برای ایجاد ارتباط با موارد بعدی است. زیاده خواهی در منع و محدود کردن نیست بلکه فطرت انسان به سیر نشدن در امور مختلف قالب گیری شده است. در قرآن کریم نیز به این صفت اشاره شده:
« إِنَّ الْإِنسَانَ خُلِقَ هَلُوعاً [معارج/19]
همانا انسان، بی تاب و حریص آفریده شده است.» استمرار این کار حتی بعد از ازدواج نیز دور از ذهن نبوده و شکسته شدن قبح و زشتی ارتباط گیری با نامحرم زمینه را برای قانع نبودن به همسر خود فراهم خواهد آورد.
امروزه یکی از عوامل نداشتن آسایش و آرامش فکری، در خانواده ها همین اختلاط های دوران تحصیل به شمار میآید. به فرموده امام صادق (علیه السلام):
«حُرِمَ الْحَرِيصُ خَصْلَتَيْنِ وَ لَزِمَتْهُ خَصْلَتَانِ حُرِمَ الْقَنَاعَةَ فَافْتَقَدَ الرَّاحَةَ وَ حُرِمَ الرِّضَا فَافْتَقَدَ الْيَقِينَ [3]
حريص از دو خصلت محروم شده و در نتيجه دو خصلت را با خود دارد: از قناعت محروم است و در نتيجه آسايش را از دست داده است، از رضایت محروم است و در نتيجه يقين را از دست داده است.» از طرف دیگر، دختران با اغفال شدن های مختلف و وعده های تو خالی، تنها ماندن های مکرر، جایی برای اعتماد کردن، در وجودشان باقی نخواهد ماند. دیدن صحنه های گوناگون خیانت، راحت برخورد کردن مردان با جنس مخالف، پیشینه مخربی را در ذهن زنان ایجاد نموده و برای زندگی مشترک خطراتی همچون شک و بدبینی به همسر، مرد ستیزی را به دنبال خواهد داشت.
نتیجه:
بهتر است به جای مخالفت با قوانین اسلام که سعادت بشر را خواهان است، دستوراتش را در همه زمینه ها به کار بسته، حدود را در همه ابعاد از جمله بحث ارتباط بین محرم و نامحرم جدی بگیریم. و تفکیک جنسیتی را ضامن سلامتی روان افراد و جامعه دانسته و به جای موضع گیری در برابر این مطلب، کمک به نهادینه شدن آن در جامعه داشته باشیم.
_________________________________________
پی نوشت:
[1]. کشف الخفاء، اسماعیل بن محمد عجلونی، (1162 ه)، دار الکتب العلمیة، بیروت، چاپ سوم، 1408 ه ، ج 2، ص 281.
[2]. غرر الحکم و درر الکلم، علی بن ابیطالب، گردآورنده: عبدالواحد بن محمد آمدی، نشر دارالکتاب اسلامی، تهران 1377، ج 4، ص239، ح5945.
[3]. وسائل الشیعه، محمد بن حسن، موسسه آل البیت (علیه السلام) لاحیا التراث، قم 1416، ج 16، ص 20، ح 20865.
فرم در حال بارگذاری ...