بیتردید هیچکس بهتر از خود انسان نمیتواند در سرنوشت خویش تأثیر گذاشته و خود را کمک کند. فردای قیامت هم به انسان میگویند که تو برای رسیدگی به اعمال خودت کافی هستی و نیاز به کس دیگری نیست.
انسان، آگاه به حال خویش
در آیاتی از سوره قیامت میخوانیم: «بَلِ الْانسَانُ عَلىَ نَفْسِهِ بَصِيرَةٌ وَ لَوْ أَلْقَى مَعَاذِيرَهُ [قیامت/ ۱۴و ۱۵] بلكه انسان خود به وضع خويش بيناست؛ و هر چند [براى توجيه گناهانش] بهانهها بتراشد.»
شکی نیست که انسان بهتر از هر کسی حال خود را درک میکند هر چند بفرموده قرآن، منکر حال و حکایت خود شود. خیلی از اراذل و اوباش که با مردمآزاری و کارهای بد دیگر خود پرونده قطوری را برای آن دنیای خود تشکیل دادهاند؛ در درون خود احساس منفی بودن و بد بودن را دارند؛ ولی بخاطر مشغول شدن به کارهای خود و جمع بظاهر دوستانهاشان، منکر هر گونه بد بودن خود میشوند تا روزی که بدست قانون گرفتار شوند.
مردمان بیاعتقاد و لاابالی نسبت به دین، ممکن است در این دنیا هیچگاه نسبت به کارهای بد خود اظهار پشیمانی نکرده و بلکه قیافه حق به جانب هم بگیرند. «وَ إِذا قيلَ لَهُ اتَّقِ اللَّهَ أَخَذَتْهُ الْعِزَّةُ بِالْإِثْمِ فَحَسْبُهُ جَهَنَّمُ وَ لَبِئْسَ الْمِهادُ [بقره/ ۲۰۶] وقتى كه به آنان مىگويند: از خدا بترسيد، تكبر و غرور آنها را به گناه و عصيان و اميدارد. دوزخ براى آنان كافيست كه سرانجام بسيار بديست.» ولی در آن دنیا و هنگام دیدن عذاب خدا همه چیز را اعتراف میکنند. خلبان آمریکایی عامل بمباران هیروشیمای ژاپن هیچگاه(در ظاهر) احساس پشیمانی نکرد[۱] ولی وقتی که در آن دنیا عذاب دردناک خدا را ببیند چه کار خواهد کرد؟
مجموع آیاتی که به اعتراف کافران و دوزخیان به گناهانشان میپردازد؛ شاهد مثال خوبی برای این مدعای ماست. [۲]
بخوان و به خودت نمره بده
خدای بزرگ، انسانها را بر اساس فطرت آفریده است. «فَأَقِمْ وَجْهَكَ لِلدِّينِ حَنيفاً فِطْرَتَ اللَّهِ الَّتي فَطَرَ النَّاسَ عَلَيْها لا تَبْديلَ لِخَلْقِ اللَّهِ ذلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ وَ لكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لا يَعْلَمُونَ [روم/ ۳۰] پس تو مستقيم روى به جانب آيين پاك اسلام آور در حالى كه از همه كيشها روى به خدا آرى، و پيوسته از طريقه دين خدا كه فطرت خلق را بر آن آفريده است پيروى كن كه هيچ تغييرى در خلقت خدا نبايد داد، اين است آيين استوار حق، و ليكن اكثر مردم (از حقيقت آن) آگاه نيستند.»
متأسفانه اکثر ما انسانها از توجه به فطرت خود غافلیم و به دنیا و متاع دنیوی مشغول شدیم. « وَ مَا الْحَياةُ الدُّنْيا إِلاَّ لَعِبٌ وَ لَهْوٌ وَ لَلدَّارُ الْآخِرَةُ خَيْرٌ لِلَّذينَ يَتَّقُونَ أَفَلا تَعْقِلُون[انعام/۳۲] زندگانى اين دنيا بازيچهاى بيش نيست و سراى آخرت براى كسانى كه پرهيزگارى پيشه نمايند بسيار بهتر است. پس چرا عاقلانه فكر نمىكنيد؟.»
در این آیه با توجه به عقل تأکید شده است البته نه هر عقلی، عقلی که انسان را به فطرت و اخلاق و انسانیت رهنمون شود. متأسفانه در دنیای امروز، کارهای خلاف اخلاق و انسانیت را به عنوان عقل گرایی و آزاداندیشی و… تبلیغ میکنند؛ طرفداران آن کارهای بد ــ با آنکه بدی و بیارزشی آن را میدانند ــ ولی منکر این اثرات شده و آنها را توجیه میکنند.
آدمی که در این دنیا مخالفت با فطرتش کرده و دین و قیامت را به حاشیه میبرد؛ روزی میرسد که به او میگویند: «اقْرَأْ كِتابَكَ كَفى بِنَفْسِكَ الْيَوْمَ عَلَيْكَ حَسيبا [اسراء/۱۴] تو خود كتاب اعمالت را بخوان (و بنگر تا در دنيا چه كردهاى) كه تو خود تنها براى رسيدگى به حساب خويش كافى هستى.»
راهکار عملی و سخن آخر
وقتی که انسان بزهکاری در دادگاه دنیا، به عملکرد نامناسب خود ــ که مخالف فطرتش بوده اعتراف میکند؛ باید بدانیم آن دنیا که حساب و کتابش خیلی دقیقتر از این دنیاست و مو را از ماست میکشند؛ به طریق اولی به کارهای مخالف فطرت خود اعتراف کرده و به خود نمره منفی میدهد.
پینوشتها
[۱]. فارس نیوز، مدال شجاعت برای قتل عام ۱۴۰ هزار انسان، از کشتار هیروشیما پشیمان نیستی؟ / خلبان آمریکایی: نه، به جهنم!
[۲]. آیات متعددی از آرزوی بازگشت بدکاران به دنیا سخن میگوید. «وَ لَوْ تَرى إِذِ الْمُجْرِمُونَ ناكِسُوا رُؤُسِهِمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ رَبَّنا أَبْصَرْنا وَ سَمِعْنا فَارْجِعْنا نَعْمَلْ صالِحاً إِنَّا مُوقِنُونَ[سجده/۱۲] (يا پيامبر) اگر ببينى كه مجرمين و جنايتكاران در پيشگاه پروردگارشان چگونه سر بزير افكنده و ميگويند: پروردگارا، ديديم و شنيديم. ما را بدنيا بازگردان تا اعمال صالح انجام دهيم. اكنون ما يقين حاصل كرديم. (بحال آنها تأسف خواهى خورد)، ترجمه کاویانپور، ص۴۱۶.
فرم در حال بارگذاری ...